page contents

Over Saint-Alexandre

Over Saint-Alexandre

Saint-Alexandre is een gemeente in de Gard, in de regio Occitanie, 5 km ten zuidwesten van Pont-Saint-Esprit. En het is de finishplaats van de Bassettour voor KiKa.

saint-alexandre bassettour voor kika

Het grondgebied van de plaats, uitgestrekt van ongeveer 13 km ², behoort tot de culturele regio van de Occitaanse Provence, en wordt begrensd op een paar hectometer door de rechteroever van de Rhône, die de grens vormt met het departement Vaucluse.

Het dorp ontwikkelde zich vanaf de twaalfde eeuw op de top van een afgeronde heuvel met lichte hellingen. Deze zijn, net als het deel van de gemeente dat tot de vlakte van de Rhône behoort, grotendeels gedeconcentreerd voortaan de wijncultuur (wijnen van de Côtes-du-Rhône en roséwijnen).

Saint-Alexandre met ongeveer 1200 inwoners zal de bezoeker verleiden door zijn erfenis en zijn pittoreske karakter en natuurlijk de rust van zijn omgeving. Een aangename stop in de buurt van belangrijke toeristische bezienswaardigheden (Pont du Gard, Avignon en Lubéron…).

Te zien en te doen in Saint-Alexandre

De kerk gewijd aan Sint-Alexander, bisschop die het gebied evangeliseerde en zijn naam gaf aan het dorp, is de erfgoedtrots van de stad.

Het gebouw van Romaanse stylus dateert voor zijn delen het oude van XIIe eeuw. Bij de ingang is een kleistandbeeld van St. Alexander. De klokkentoren werd in 1964 neergehaald, een nieuwe werd in 1978 opgericht. Oorspronkelijk was de klokkentoren echter aan de andere kant van het gebouw: de voetmuur is nog steeds zichtbaar. Het werd verplaatst naar grotere volumeklokken, en deze wijziging verklaart de toevoeging van een vliegende steunbeer.

saint-alexandre dorp 2 bassettour kikaEr zijn verschillende kapellen: die van de Sainte (vroeger de kapel van de Heer), die een beeld van de Maagd herbergt in vergulde vijgenboom in renaissancestijl, bewaard tijdens de revolutie door een parochiaan terwijl de kerk werd ontslagen, of de kapel gewijd aan St. Joseph. Op koorniveau werd de smeedijzeren avondmaalstafel vervangen door kubieke stenen colonnades van de Gard, en het hoofdaltaar werd in 1966 verwijderd en vervangen door een monolithische steen.

Merk op dat de overblijfselen van votieve altaren uit de Hoge Middeleeuwen (uitgehouwen stenen met een platte ruimte) waarop offers werden gebracht werden ontdekt tijdens het werk aan de muur van de absis.

pont du gard saint alexandre bassettour kika

Het “noordelijke” deel van de kerk is verbonden aan het huidige stadhuis, gehuisvest in het oude statige huis, waarvan de fundamenten de elfde eeuw zijn. Sterker huis dan echt kasteel, het gebouw met een campanile is enigszins gereviseerd, maar de nabijheid van de kerk symboliseert de middeleeuwse realiteit: religieuze en tijdelijke machten gingen hand in hand.

De oude straten van het historische centrum van het dorp zijn cirkelvormig gerangschikt en zijn ook gemarkeerd met karakteristieke woningen, die allemaal een schilderachtig en typisch aspect van de Provence vertegenwoordigen.

In het dorp nog steeds, en langs de paden eromheen, is een oud washuis dat is gerestaureerd evenals fonteinen en kruisen bewaard gebleven.

De website: Saint-Alexandre

Meer lezen over de Bassettour, klik hier.

Spread the love of the Bassettour voor Kika
%d bloggers liken dit: